Laajakaistatelevisio (IPTV) ja internet-tv

IPTV eli Internet Protocol TV on internet-protokollalla toimiva television jakelutapa. IPTV tunnetaan myös nimellä laajakaistatelevisio. Laajakaistatelevision rinnalla puhutaan usein internet-televisiosta. Internet-televisio on yksi internetissä tarjolla olevista palveluista, jota käyttäjä menee verkkoon katsomaan. Internet-televisiota ei siis jaella suoraan vastaanottimiin, kuten laajakaistatelevisiota.

Laajakaistatelevisiolla tarkoitetaan suljettua ja rajattua, kaapelitelevisioverkkoon verrattavaa järjestelmää, joka tarjoaa tv-kanavia täydellä laadulla. Laajakaistatelevision mahdollistamia uusia palveluja ovat muun muassa erilaiset tilausvideopalvelut (Video on Demand, VoD) ja verkkotallennuspalvelut.

Laajakaistatelevisiopalvelun käyttäminen edellyttää riittävän nopeaa laajakaistayhteyttä ja erillistä IPTV-vastaanotinta. Palveluja tarjoavat useat eri operaattorit Suomessa.

Laajakaistalevision rinnalla puhutaan usein internet-televisiosta. Kyseessä on kuitenkin kaksi eri palvelua.

Internet-tv tarkoittaa televisio-ohjelmien jakelua internetissä. Tunnetuimpia kotimaisia internet-tv-palveluja ovat eri televisioyhtiöiden verkkosivuillaan tarjoamat tv-palvelut, kuten YLE Areena, MTV3 Katsomo ja Ruutu.fi.

Laajakaistatelevisiopalveluja jaellaan operaattorin rajaamassa ja hallinnoimassa verkossa. Laajakaistatelevisiopalvelussa tv-ohjelmia jaellaan suoraan vastaanottimiin samaan tapaan kuin antenni- tai kaapelitelevisiossa.

Laajakaistatelevisiopalvelu on viestintäpalvelu, internet-tv ei

Laajakaistatelevisio on viestintämarkkinalain tarkoittama viestintäpalvelu. Laajakaistatelevisiota koskevat muun muassa viestintämarkkinalain ja Viestintäviraston teknisten määräysten säännökset palvelun laadusta ja toimivuudesta.

Internet-televisio ei ole viestintämarkkinalain tarkoittama viestintäpalvelu, vaan niin sanottu sisältöpalvelu. Internet-televisiota eivät koske vastaavat laatu- ja toimivuussäännökset kuin laajakaistatelevisiota.

Internet-tv:tä käytetään laajakaistalla eli internet-yhteyspalvelulla, joka taas on viestintäpalvelu.

Päivitetty 17.02.2013

LinkedIn Print